Tag Archives: zezwolenienapobyt

Projekt zmiany ustawy o cudzoziemcach

W dniu 21 sierpnia 2017 roku do Kancelarii Sejmu wpłynął projekt ustawy zmieniającej ustawę o cudzoziemcach i niektórych innych ustaw. Zmiana przepisów wynika w szczególności z konieczności dostosowania polskich przepisów do dyrektywy unijnej 2014/66/UE Z dnia 15 maja 2014 roku w sprawie warunków wjazdu i pobytu obywateli państw trzecich w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa.

Zgodnie z przedstawionym projektem, do ustawy wprowadzono nowy cel wydawania wiz oraz zezwoleń na pobyt czasowy, które związane są z wykonywaniem pracy w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa. Nowelizacja ma również wprowadzić rozwiązania prawne umożliwiające cudzoziemcom przenoszonym wewnątrz korporacji skorzystanie z mobilności krótkoterminowej wewnątrz Unii Europejskiej. Mobilność w rozumieniu ustawy stanowić będzie uprawnienie cudzoziemca do wjazdu i pobytu na terytorium państw członkowskich UE w celu wykonywania pracy w jednostce przyjmującej mającej siedzibą w danym państwie członkowskim UE, w charakterze pracownika kadry kierowniczej, specjalisty lub pracownika odbywającego staż, w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa, wynikające z posiadania ważnego dokumentu pobytowego, wydanego przez inne państwo członkowskie niż to, w którym cudzoziemiec korzysta z tego uprawnienia. Mobilność będzie dzielić się na mobilność krótkoterminową – polegającą na korzystaniu z mobilności przez okres do 90 dni w dowolnym okresie liczącym 180 dni w każdym państwie członkowskim UE oraz mobilność długoterminową – korzystanie z mobilności przez okres przekraczający 90 dni.

Ponadto, reforma przewiduje ułatwienie dla absolwentów polskich uczelni, polegających na odejściu od wymogu posiadania stabilnego i regularnego źródła dochodu w postępowaniu o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy oraz odejście od wymogu przedstawiania przez cudzoziemca informacji starosty o braku możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych pracodawcy na lokalnym rynku pracy.

Projektowane zmiany przewidują dodanie do ustawy art. 114a uprawnienia na rzecz Ministra Spraw Wewnętrznych, który w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw pracy i ministrem właściwym do spraw gospodarki może określić w drodze rozporządzenia limit udzielanych w danym roku kalendarzowym zezwoleń na pobyt czasowy i pracę. W chwili gdy liczba pozwoleń osiągnie limit, pozostałe wnioski mają zostać oddalane.

Projekt został przekazany do prac parlamentarnych.

Zezwolenie na pobyt czasowy i pracę

workpermit

Pomimo zniesienia od dnia 11 czerwca 2017 roku obowiązku wizowego dla obywateli Ukrainy przez przepisy unijne, wskazać należy, iż dotyczy on jedynie ruchu turystycznego, biznesowego lub rodzinnego i nie może trwać dłużej niż 90 dni. Aby móc pracować w sposób legalny na terenie Polski i pozostałych krajów Unii, obywatele tego kraju, jak i innych państw nie należących do wspólnoty nadal potrzebują stosownego zezwolenia. W Polsce materię tę reguluje ustawa o cudzoziemcach.

Gdzie wystąpić z wnioskiem o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę?

Organem właściwym do rozpoznania wniosku jest Wojewoda. W przypadku cudzoziemców przebywających na terenie województwa pomorskiego będzie Wojewoda Pomorski. Wnioski składa się w oddziale ds. Legalizacji Pobytu Cudzoziemców w budynku Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku, przy ul. Okopowej 21/27. Możliwe jest również złożenie wniosku w Oddziale zamiejscowym położonym w Słupsku, przy ul. Jana Pawła II 1.

Jakie dokumenty są potrzebne?

W pierwszej kolejności sam wniosek powinien zostać złożony na prawidłowo wypełnionym formularzu, zgodnym z wzorem podanym w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Do wniosku załącza się także formularz  (załącznik 1) wypełniony przez pracodawcę cudzoziemca.

Ponadto, aby nadać wnioskowi bieg, niezbędne będą następujące dokumenty:

– cztery aktualne fotografie;

– kserokopia ważnego dokumentu podróży;

– zaświadczenie Starosty właściwego dla miejsca wykonywania pracy przez cudzoziemca, dotyczące braku możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych pracodawcy w oparciu o rejestry bezrobotnych i poszukujących pracy lub o negatywnym wyniku rekrutacji organizowanej dla pracodawcy;

– dokument stwierdzający posiadanie zapewnionego miejsca zamieszkania;

– świadectw pracy (w przypadku wcześniejszego wykonywania pracy);

– dokumenty stwierdzające źródło stabilnego i regularnego dochodu;

– potwierdzenie posiadania ważnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Ile kosztuje wniosek?

Do nadania biegu sprawie konieczne jest uiszczenie dwóch opłat:

  1. 440 zł tytułem opłaty skarbowej;
  2. 50 zł tytułem opłaty za wydanie karty pobytu.

Jaki jest czas rozpoznania?

Decyzja o udzieleniu zezwolenia na pobyt czasowy i pracę zapada nie szybciej niż po upływie miesiąca od dnia złożenia kompletnego wniosku w urzędzie.

Czy w czasie rozpoznawania wniosku cudzoziemiec może legalnie przebywać na terytorium Polski?

Tak. Zgodnie z przepisami od momentu złożenia wniosku do czasu jego ostatecznego rozpoznania pobyt cudzoziemca w Polsce jest legalny.

W jaki sposób sprawa zostanie rozpoznana?

Po rozpatrzeniu sprawy właściwy wojewoda wyda decyzję w przedmiocie zezwolenia na pobyt czasowy. Wraz z decyzją, wojewoda wyda z urzędu kartę pobytu cudzoziemca.